Elementler

Element olarak nitelendirdiğimiz kimyasallar tüm canlı ve cansız maddenin temel taşlarıdır. Milyarlarca yıldır yeryüzünde doğal olarak bulunan 90 civarında kimyasal element vardır; ilginçtir ki, insanlar bunları ancak 18. yüzyılda keşfebilmişlerdir.


Başlangıçtaki bulutsu ya da sis halindeki parçacıklardan ilk hidrojen atomu oluştuğunda büyük patlamadan tam 300 bin yıl geçmişti. Bu birleşme için ısının o dönemde 3000 Kelvin’in altına düşmüş olması gerekiyor. Yeryüzündeki tüm canlı ve cansız maddenin temel taşlarını oluşturan diğer elementler ise tahminen büyük patlamadan ancak bir milyar yıl sonra oluşmaya başladılar. Uzay o zaman tek bir nükleer füzyon reaktörü gibi işlemekte, galaksiler, yıldızlar ve gezegenler bir bir ortaya çıkmakta ya da yeniden parçalanıp yok olmaktaydılar.


İşte bu bulutsuların bünyesinde hüküm süren yüksek ısının tesiri altında iki hidrojen atomunun füzyonu(atom çekirdeklerinin birleşmesi) sonucu ilk helium atomu oluşmuş olmalı. Tüm yaşamın temel taşlarını oluşturan diğer elementler de bu şekilde meydana geldiler; karbon örneğin 3 helyum atomunun, oksijen ise bir karbon ile bir helyumun kaynaşması neticesinde oluşmuşlardır.


Bugün sentetik olarak üretilen ve radyoaktif olanlarla birlikte 118 element bulunuyor; evrende ise bunlardan daha da fazlası olmalı. Yeryüzünde yeni elementler üretebilecek birkaç laboratuar var, buralarda atomlar hızlandırılarak çarpıştırılıyorlar, bu çarpışmalar sonucu ortaya yeni radyoaktif çekirdekler çıkıyor, aynı milyarlarca yıl önce uzayda yıldızların oluşmasını sağlayan doğal element oluşumları gibi.