Canlı Varlık

Varoluş ve yaradılış tarih boyu dinin ve felsefenin başlıca uğraşı idi. Bilimin gelişmesi ve bilimsel düşüncenin yayılması ile şimdi de bilim insanlarının bir uğraşı oldu. Charles Darwin canlı türlerinin evrimi hakkındaki teorisini ortaya koyup bir de insanın maymunla akraba olduğunu söylediğinde yer yerinden oynadı, özellikle de din şoka girmişti. Ama Darwin dahi yaşamın nereden, ne zaman ortaya çıkmış olduğuna dair bir bilgi veremiyordu. Bugün de henüz ilk can nerede nasıl oluştuğuna dair kesin bilgi yok. Dünya muhtemelen oluşumundan sonraki 1 milyar yıl henüz canlı olmaksızın güneşin etrafında kaynayan bir kazan olarak dönüp durdu.

İlk organik moleküllerin bugünkü varsayımlar doğrultusunda okyanus derinliklerinde suyun içinde oluştuğu tahmin ediliyor. 1953 de Stanley Miller, laboratuvarda kapalı bir ortamda hidrojen, metan, amonyak ve subuharı içeren gaz karışımına elektrik yükü vererek bir miktar protein üretti; yaşamın elektro kimasal reaksiyonlar sonucu oluşabileceğini göstermeye çalıştıysa da, bu simulasyon henüz canlı hücre oluşumu sayılamazdı.


Başka bilim insanları ise yaşamın suyun derinliklerindeki volkanik bölgelerdeki kimyasal reaksiyonlarla oluşabileceğini göstermişlerdir. Diğer bazı bilim insanları ise ilk canlıyı oluşturacak moleküllerin meteorlarla uzaydan gelmiş olabileceği kanısındalar; onlara göre de henüz yeryüzü kabuğu sıcak olduğundan ilk tek hücrelilerin denizlerde oluşmuş olması gerekiyor. Canlıyı oluşturabilecek bu moleküllerin uzayın soğuğunu ve de ultraviole ya da gamma ışınımı altında var kalabilme ihtimali öncelerde şüphe ile karşılanmasına karşın bazı deneyler türlü bakteri ve mikroorganizmaların dayanıklılığı konusunda bu şüphelerin de yersiz olduğunu göstermiştir. Kuyruklu yıldızların buz kütleleri içinde taşıdıkları tonlarca kozmik toz halen gün be gün yeryüzüne yağmaktadır. Anlaşılan gök tanrısı Uranüs toprak ana Gaia’yı mitosda anlatıldığı gibi döllemeye devam ediyor.


Bilim insanlarının yıllardır izah etmeye çalıştıkları asıl mesele ise, bir canlı oluşturma ihtimali olan bir molekülden gerçekten yaşayan bir organizmanın nasıl oluşmuş olduğudur. Evrimbilimcilerin hemfikir olduğu teze göre yeryüzündeki yaşam kendini kopyalayarak çoğalabilen bir nükleik asit ile başlamış olmalı.