Bilime göre evren nasıl oluştu

Kainatın başlangıcında, her şeyden önce Kaos vardı. Madde, uzam ve zaman henüz yoktular. Neden ve nasıl olduğu bilinmeyen büyük bir patlama olduğu, maddenin de bu patlama sonrasında oluştuğu varsayılmaktadır. Uzay boşluğunu doldurarak genleşen madde ile birlikte zamanın da işlemeye başlamış olduğu tahmin ediliyor.


Büyük patlama teorisi ilk kez 1920’li yıllarda ortaya atıldı. Galaksilerin birbirlerinden hızla uzaklaşmakta olduklarının tespit edilmiş olması bu patlamanın başlıca delilini teşkil ediyordu. Uzayın genleşmesinin ölçülebilir olması neticesinde de büyük patlamanın günümüzden 13 milyar 700 milyon yıl önce gerçekleşmiş olduğu hesaplandı. Bu gün bilim insanları ellerindeki enstrumanlar sayesinde 13 milyar yıl öncesine bakabilme yetisine sahipler. Bu da neredeyse büyük patlamadan 1 milyar yıl sonrasını görebilme anlamına geliyor.


Yapılan hassas ölçümler sonucunda bilim insanları uzayın üç boyutlu değil, sadece iki boyutlu bir düzlemde varolduğunu saptadılar. Başlangıçtan bu yana kainat genleşmeye ve giderek soğumaya devam ediyor. Bu genleşme bir gün son bulacak ve yerini “Big crunch” denilen kendi içine çökmeye büzülmeye mi bırakacak? Uzaybilimcilere göre eldeki bilgiler ve varsayımlar henüz genleşen malzemeyi durduracak ve bu işlevi geri dönüştürecek miktarda karşı madde olmadığı doğrultusunda.